29. jan, 2016

Nye fiskesprell på gang!

Året er enda ferskt , men fisketimene begynner allikevel og bli mange. Jeg har fisket 14 forskjellige arter i 2016 , men kun to av dem er nye arter som tilskudd på den nye artslisten min ( startet i 2015)

Listen teller nå 69 forskjellige Norske fiskearter. Faktisk elleve arter bak det som var målet da jeg startet ny liste for et år siden.
Helt ærlig vil jeg påstå at jeg kunne ha klart åtti som planlagt, men da dypvannsfiske og større fisk ble mer spennende enn selve 'artsfisket ' de siste månedene av 2015, ble turen til østlandet for å fiske en drøss av ferskvannsarter byttet ut med havfisketurer til Bergen istedenfor.
Dette angrer jeg ikke et sekund på.

Nå er det nytt år og listen skal vokse. At jeg ikke har kommet helt over artsfiskingen ble vel en fasitt da jeg har kjørt til Frafjord hele ni ganger i år  for å jakte kloskate ( som forøvrig satt til slutt)
I fjor ble jeg godt kjent med Espen Knarvik fra Straume , han ble uten tvil nøkkelen til noen av mine heftigste fiskeopplever i livet så langt.
Nå står art nr 70 og muligens 71 for tur og da er det selvfølgelig nok en gang Espen som blir en viktig brikke i puslespillet.

Planleggingen er i gang, tacklene er bundet , kuttet , bundet på ny og blir mest sannsynlig bundet på
ny flere ganger igjen ,før de skal fiske targetene mine. Små finesser og nye små ider til tackler dukker hele tiden opp.. noen ganger tenker jeg 'juletackle med selvlysende blekkspruter, slanger og julestjerner å di, ' , mens andre dager tenker jeg ' less is more'!
Julen er jo over for de fleste, men så heter det jo også at julen varer helt til påske.
Går nok for en blanding ..;-)
Nei, nå ble det mye pjattskriving her.. Sorry! Blinker
Anyway .. artene jeg nå skal prøve å fiske er ikke hvem som helst. Eller jo, en av dem er jeg nokså sikker på. Den heter kolmule..
Den andre derimot, den heter skolest. . Æææhm hæ? Ja , skolest..
Dette er en fisk som normalt lever på ca 300-1000meters dyp. Selv om den er tallrik i fjordene våre er det ikke så alt for mange sportsfiskere som har fått den. Riktig nok har noen koder blitt knekt de siste årene og flere får den under målrettet fiske nå enn før, men allikevel.. det er på grensen til lottospill.
Jeg går for 6 rette og skal ha full pott.
Takket være dyktige artsfiskere fra NKML ( Nidaros Kystmeitelag) som oppdaget hvordan man har best sjangse til å få skolest, vet jeg feks at fisken krever et tackle som er 30 meter langt. Dette i seg selv lukter noe stress. . 30 meter med fluorocarbon sene og 4 agnkroker fordelt fra 10 meter over søkket og opp.. her skal ting fungere godt for å unngå floker og vas!
Se for deg, bølger og mest sannsynlig typisk Bergens vær . Kroker som skal egnes mens tacklet slippes litt og litt ned i sjøen og med et halvkilos bly nederst som søkke. Dette er ikke heller ikke harpefiske, men stangfiske! Unngår jeg kroking i fingen, da er jeg heldig- men slik flaks er jeg dog ikke kjent for.

Håper været er med meg og at targetene sitter!

Ny rapport kommer etter turen, som nærmer seg med stormskritt!
Jeg gleder meg :-)