10. des, 2015

Kvalitet på fisk pluss litt klage på været ;-)

 

Hoi hoi!
Da været herjer som verst her i Rogaland om dagene blir det ikke mye fisking på meg. Abstinensene gjør vondt!
Møkkavær .. rett og slett.. 'Synne' ta rennfart og stikk slik at eg kan fiska, tenke nå eg!Blinker

Fortsetter nedbøren som nå, kan jeg vel snart fiske ørret fra terrassen.. Å di. Huff, det er kanskje nesten litt på kanten og si det når det faktisk er mennesker som har fått ødelagt hus og verdier av sinte Synne som herjer. Triste greier er det.
Forresten, hvorfor fikk uværet navnet ' Synne' ? Synne forbinder jeg med rolige og greie jenter, er ikke Ronja et mer innafor navn på et uvær? Tenker nå jeg ..Hvisker

Uten fisketurer blir det ikke mye blogging , MEN så kom jeg på at jeg kan skrive litt om bløgging, da dette er vesentlig for god kvalitet på fisken du skal spise.

Fisk og sjømat er noe av det beste jeg får til mat, men det kan også smake helt forferdelig dersom det ikke er gjort riktig! Slik er det jo med alt , samme hva det er.

I Norge er vi så heldige at vi har noen av verdens beste råvarer i sjø og vann.
Hele prossessen starter i det du tar fisken av kroken , det er her du selv bestemmer hvilken kvalitet du skal sette på råvaren som senere skal tilberedes til middagen din.
Etter avkroking så bløgger du fisken.
Bløgging: Det vil si at du kutter over hovedblodåren fra hjerte til fisken . Nr 1 : Fisken dør fort og pines ikke unødvendig lenge, nr 2 : Blodet går ikke inn i kjøttet. Etter bløgging legges fisken i en stamp med kaldt vann. Muskelkramper vil da hjelpe til slik at blodet pumpes ut av fisken. Du vil sitte igjen med hvitt flott fiskekjøtt.
Jeg pratet en gang med en erfaren yrkesfisker som sa at fisken har godt av å ligge en stund med innmaten i seg før den sløyes. ( da selvfølgelig etter bløgging)
Selv sløyer jeg alltid fisken min etter at fisketuren er over, men jeg passer på at fangsten ligger i kaldt vann og gjemt fra sol og varme.
Jeg gjør alltid opp fisken så godt jeg kan før jeg tar den med hjem, men av hygieniske grunner liker jeg og flå + fintrimme filletene for bein hjemme på kjøkkenbenken.

Men husk! Fisk du ikke skal spise og som ikke er skadet, sett den pent uti igjen :-)

La fisken ligge i litt salt en halvtimes tid før baking/ steking Det gjør at du får fastere kjøtt.

På bildet er en av mine egne torskeretter med litt inspirasjon hentet fra Eyvind Hellstrøm.

 

Pannestekt skinn og beinfri torsk , hvitt kjøtt fra taskekrabbe ( altså vanlig krabbe) kokt hurtig inn i meierismør, fløte, grovhakket persille , salt og pepper.
Rotmos av poteter ,pastinakk, liten søtpotet, et par gulerøtter, smakt til med hvitløk, salt og pepper.
På toppen har jeg sprøstekt iberico skinke.
Rett og slett snadder!

Ha en fin kveld videre folkens :-)