16. nov, 2015

Bergenstur- blogg del 1 av 2 : Fredagsnatt og musejakt;-)


Endelig kom fredag den 13 og vi var klar for nok en avreise mot Bergen. ' Vi ' består av meg selv og fetter Sebastian Pedersen.

I skikkelig fiskekompis stil pakket vi
alt mulig fiskedill og enda mer fiskedallKul

En munter gjeng bestående av to søskenbarn var nå i bilen på vei til Bergen hvor vi skulle bo og fiske sammen med Espen Knarvik.
Vel fremme i 18 tiden hadde Espen spaghetti og kjøttboller klart til oss. Vi foret opp magene våre før vi skulle starte helgen med musejakt.
Her snakker vi ikke musejakt i form av bytur eller husmus, nei nei.. vi snakker skikkelig mus!

På kaien rigget vi godt med surfstenger og kraftige kastestenger. Hagl og vind gjorde sitt beste forsøk på å gi oss en uhyggelig fiskenatt , men ' hei' there is no bad weather, only bad kledder! Null stress!

Ut over nattetimene kom det en drøss med småsei på land , men ingen mus. Først etter en ferdigspilt fotballkamp i minutter kom det et ' run' på stangen min som sa mus. Når sjangsen endelig kom gav jeg selvfølgelig verdens dårligste tilslag og gjorde alt feil.
Heldigvis tok det ikke lang tid før nappvarsleren hylte igjen.. Denne gang holdt jeg fokus og gjorde et bestemt og selvsikkert tilslag i stangen. ' nå sidde an' !
Opp kom en av de kuleste skapningene jeg har sett, Espen var klar med håven og på land kom min aller første havmus!
Hvilken stilig fisk!! Vekten landet på 1680gr og art nummer 67 i 2015 er et faktum.

Jeg visste at havmusa har en giftpigg på ryggen, derfor styrte jeg godt unna denne, men at den faktisk har musetenner.. Det lærte jeg heldigvis før jeg skulle stappe fingrene i munnen på den og posere foran kameraet slik jeg pleier å gjøre.

Etter en kort fotosession ble den satt fint tilbake hvor den hører hjemme. Mens den lå i havet og flakset med vingene kikket den opp på oss, jeg er sikker på at den ble forelsket i meg, det var en god match der. Men både meg og musa fant ut at det ville blitt et kortvarig forhold og hun bestemte seg for og heller vise oss sin majestetiske gange ned mot dypet igjenSmiler stort

. For et syn, for en fisk, og for en opplevelse!

Takk nok en gang til Espen Knarvik for super guiding , tips og hjelp!

Etterhvert fikk Sebastian hyl i nappvarsleren sin, her var det noe tungt på! Desverre var det bare en luremus i form av en torsk på 3+kg.


Lørdag:
Jeg våknet lys våken kl 08.00 etter 4 timers søvn. Sebastian og Espen bursov enda.. noe jeg også egentlig burde gjøre.
Jeg luftet bikkjene i huset, kom tilbake og nøt en kopp kaffe mens jeg forbannet været ute. Vi skulle egentlig ut havet denne dagen, men det såg alt annet enn lyst ut.
20 m/s vind = nei!

Gutta stod opp etterhvert og vi spiste en god frokost. John Olav Florø Larsen og Jon Erik Brobak var også i Bergen på fisketur. Jeg kan si at vi bodde litt mer luksuriøst enn det de 2 gjorde, bmw x5en til Jofl var huset deres denne helgen. De kom innom og fikk seg noe mat, pils og kaffe. Hyggelig selskap ble en liten trøst da båtfisket gikk i dass denne dagen. Lørdagen gikk i grunn meget fort, det nærmet seg kveld og døtrene til Espen disket opp med taco. Under middagen bestemte vi oss for at vi skulle dra ut etter havålen. Espen Knarvik er en skikkelig drivkraft, han lar ikke sterk vind stoppe ham.. ' Nå skal det fiskes og det finnes alltid en løsning selv om været pisser på oss ' Der har dere Espen Knarvik!

Vi dro ut og prøvde lykken i stormen. Lite action egentlig.. Rudolf Svensen kom og hilste på , han var i Bergen for å dykke etter merkelige greier i havet.. 'Dobbeltsugere' å sånt.. Å di . Hvisker
Han kunne fortelle at han hadde sett noen nordlige tangbrosmer og pekte ut en plass innover langs kaien hvor vi stod. Sebastian gikk som et lyn til bilen og hentet utstyret , her skulle han prøve seg på ny art!
Espen og meg fant oss ly mot vinden mens sebastian rotet rundt i fjæra på leit etter denne tangbrosmen. Etterhvert kommer han rolig bort til Espen og meg som hadde det meget behagelig i skuret vi hadde funnet.. for her kunne vi være uten og blåse på sjøen. Sebastian sier egentlig ganske rolig ' dårr e ein havål her inne på grunnå'
Vi våknet fort til liv igjen og plutselig hadde vinden svært lite og si. Selv trodde jeg det hadde svimmlet helt for Sebastian, men vist pokker var det en havål inne på 1 meters dyp, liten var den heller ikke!
Sebb tok på større agn på den lille fisestangen han kjøpte i mallorca, minikrok og alt som var feil når det kommer til fisk i dette kaliberet. Jeg fortet meg og hente surfstangen som fisket etter havål 50 meter lengre ute på kaien. ' Se her Seb, bruk jaffal skikkelig utstyr når du fyst ska fiska havål på kikkfiske!' Sa jeg.
Ålen svømte videre, men kom heldigvis tilbake. Lukten av blodig makrell fikk den nysjerrig. Hvilket syn vi fikk skue, en anakonda lignende skapning som svømte rundt inne på 100cm vanndybde. Hva skal man med akvarier når man kan se slikt i sitt frie og rette element?!
Surfstangen lå med agnet ute, men det nappet også i mallorca stangen som Sebstian hadde lagt ut noen meter unna. Sebb gikk bort til den lille fisestangen sin for å sjekke.. Da skjer det jo selvfølgelig også ting på surfstangen ' Sebb, dra deg bort her i ein fei' ropte jeg. Det raste ut sene fra snella og havålen hadde tatt agnet.. Desverre hadde den surret sene rundt alt som fantes av treverk og steiner inne på kaien der. . Null sjangse , Sebb ble nødt til å ryke sena.

Opplevelsen i seg selv er gull verdt. Havål på kikkfiske, selv om den ikke kom opp.. Det er ikke noe som skjer ofte!!! Helt vanvittig gøy!

Mer om turen i del 2 , kommer meget snart ! :)