4. sep, 2015

Høsten nærmer seg..

Mange av mine gjester på xxl stiller meg spørsmålet ' hvor langt ut på året kan man fiske i sjøen fra land ?' 
 
Svaret er enkelt og greit : Man kan fiske fra land hele året! 
I skrivende stund er fjordene våre fulle av makrell, faktisk så pass at man nesten sliter med å få annen fisk. Men hva skjer når makrellen er borte for året? Pakker man da ned stengene for året? 
Jeg gjør ikke .. For min del er det høsten som er spennende når det kommer til større fisk fra berg og land. Større torsk, sei og lyr vil etterhvert komme inn nå, mens de små stintefiskene vil dra ut på dypere vann. Noen liker selvfølgelig fiske best om sommeren da man kan sitte i halvdvale på brygga og nyte sommervarmen. Ok, jeg kan ikke legge skjul på at denne kosen i varme omstendigheter blir byttet ut med kulde og raskere mørke. MEN (!) sjangsene for større rovfisk øker. Det bør da gi en god grunn til og ta turen ut å fiske allikevel:) 
Man kan fiske fra land hele året, med bra utteling. 
Dersom du har tilgang på båt, så er høst/vinter også en meget bra tid for dette .Utstyr deg selv med gode varme klær og en god dress med flyte elementer. Da holder du varmen og er temmelig vanntett! :) 
 
Tips : 
Berg med som skrår bra ned mot en dybde på 10-20 meter kan fort gi fin lyr på høsten. Her er jiggfiske svært effektivt. Jigger i hvit, grønn eller sterk gulfarge har gitt meg god utteling tidligere. Også den savage gear sluken jeg nevnte i et tidligere innlegg .. Denne skal jeg selv prøve ut under høstens lyrfiske.
 
Agnfiske gjør også susen. Man kan bruke gulp, makrell eller kokte reker. Er du heldig får du kanskje en havål på kroken.. Det er en slosskamp både i vann og på land du neppe vil glemme ;) 
 
Mer om høst/vinterfiske kommer etterhvert.
 
God helg !