15. jul, 2015

I medvind på brusand

Sammen med Sebastian gikk turen  til Ogna strand i dag med store planer   om en stk giftig fisk og en stk lang og nebbete fisk. 
 
Ute på berget hvor vi skulle fiske møtte vi Øystein Davidsen som hadde et håp om rødknurr. Hyggelig møte med mannen fra Egersund sportsfiskeklubb:-)
 
Napp var det i plenty så fort agnet var i vannet. Fisk på første kast, riktig art som selvfølgelig var fjesing, jeg mistet den nok en gang på berget.. Slik som sist tur. Etter alt for mye 'nei' i det siste så lurte jeg på om denne tørken i artsfiske mitt skulle fortsette også i dag?! Davidsen kom rundt hjørnet med er fint eksemplar av arten. På høyre side 30 meter i fra meg kunne jeg se Sebastian dra opp sin første horngjel og juble for ny art. 
Jeg fortsatte å fiske, napp etter napp men ikke fast fisk. Jeg ville med en gang bryte denne fiskeforbannelsen jeg har vært inne i den siste uken og valget var svært enkelt, mindre krok og fullt fokus nå!!
Jeg byttet om til en krok i str 6 og på første kast med ny krok satt fisken på som et skudd, denne gang så godt kroket at jeg slet med å få den løs selv med tang. Art 57 i år, done! Etter en fotosession ble fjesingen satt levende tilbake i sjøen. 
 
En liten stund etterpå kom også horngjelen  på land. Kul fisk som ser ut som en kryssning av en rugde og en torturert makrell (eller ikke) . kul fight! Art 58 i år! Endelig full skitt og alt gikk som planlagt, alle ' Brusand artene" satt! Piggvar , liten SØ, sei ( grr) fjesing og horngjel! Top nådsj.
 
Midt oppi alt så har jeg kun filmet meg selv med en snapchatvideo når horngjelen ble landet og GLEMT å ta bilde av meg selv med fisken ..er det mulig?? Haha! Heldigvis fikk jeg tatt et dårlig bilde fra snapchatfilmen min. Det får duge!
 
Takk til Øystein Davidsen som lånte oss plass på berget og for bildene han tok av meg og fjesingen. 
 
Litt om fjesing:
Stilig og sint fisk som fighter godt i stangen når du får den på. Den har giftpigger på de første finnene bak hodet og bak gjellelokket. Stikket er i verste fall på nivå med et huggorm bitt. 
God matfisk!
Hvordan fiske den:
Paternoster tackle, helt rent uten perler eller slanger. Krokstr #4-#8. Tynne strimler ca 1 cm brede og 5 cm lange av makrell. Jeg sveivde takkelet sakte mot meg langs bunn. 
 
Horngjel: 
Stimfisk som kommer inn for å
gyte i ca mai.  
Fisken er morsom og sportsfiske, da den hopper og fighter ganske så godt. Ok matfisk, men mye bein. For min del bruker jeg den som agn.
Hvordan fiske den: Samme metode som fjesingen. Men dupp er kanskje mest normalt? En glidedupp eller bombarda hvor agnet henger + - 50 cm fra duppen funker bankers, men husk at horngjelen har et langt nebb, her er den vanskelig å kroke. La den få tygge litt på agnet før du gjør mothugg:-)
 
Nå er fiskingen min forhåpentligvis på glid igjen og tørken over!
 Her er litt video fra turen.
 
 
- Raph