31. mai, 2015

' Bak kulissene'

Man ser stolte sportsfiskere  vise frem trofeene sine i blader og på tv. Man kan lese fiskeblogger hvor det kan virke som at alt bare gikk som en drøm.  Sånt som 
'Kast ut sluken- fisken biter på- den fightes en stund-landes -bilde tas og ferdig arbeid'. 
 
Det ligger så mye mer bak.. I de aller fleste tilfeller dreier det seg om timesvis av erfaring og planlegging.
 
Jeg jobber på XXL i jakt, fiske og villmarks avdelingen. Her heter det ikke kunder, men gjester. Derfor har jeg flere tilfeller hvor gjester forteller meg at de fisket en time uten resultater og at de ikke duger til å fiske. Svaret mitt er ' vel.. Om du ikke duger til å fiske om du ikke får napp på en time , så duger ikke jeg heller.. For jeg har totalt sett mange ti talls timer uten napp'.
 
Om dette er noe du kjenner deg igjen i så håper jeg at du kan finne en trøst i dette blogg innlegget når du får "bak kulissene" til sportsfiske verdenen.
 
Jeg kan historiene om fangstene til noen av de fremste sportsfiskerprofilene her i Norge. Uten at dette blogg innlegget skal handle om navn og deres historier, så kan jeg bekrefte at fangstene ikke ble gjort på '5min' Hva om jeg sier at noen av de kjente fangstene  vi leser om i aviser eller fiskeblader har kostet hundrevis av timers satsing over flere år eller flerne døgn med fiske i strekk før det klaffet? 
Så hva er da en time uten napp? 
Hva er det jeg prøver å fortelle med dette? At fangtsmannen egentlig ikke var så bra allikevel? Eller at fisking er noe man trenger en eksamen i for og kunne utføre? 
Nei! 
Jeg ærer profilene som har brukt masser av tid på fangsten sin og som deler av sin erfaring slik at det blir lettere for andre å prøve det samme.
Jeg har selv blitt lært og nå vil jeg lære bort  hva jeg har erfart så langt  . Derfor blogger jeg om hver fiskeart jeg tar.
 
De siste 3 årene har jeg fisket  over tusen timer totalt. En stor prosent av timene er ren blanking uten resultat i fisken jeg målrettet gikk etter , selv om jeg kan jeg si at jeg sjeldent fisker uten fangst lengre. For innen det jeg driver med som kalles artsfiske vil det alltid bite på noe 'bifangst' i form av torsk, lyr, sei eller en kjedelig sypike etc :p 
 
En av artene jeg prøver meg på nå for tiden har jeg blanket på å i over 30 timer dette året.. jeg har en stygg følelse om at det blir mange flere timer  også, men jeg gir meg ikke ;-) Hvilken art det dreier seg om kommer i et senere innlegg. 
Men, om alt skulle klaffet hver gang - hadde det da vært noen spenning? 
Gi aldri opp! Ta til deg lærdom og tips, enten det er sært eller vanlig fiske du gjør. Det øker sjangsene dine for mer fangst! Men husk at selv de beste går tomhendte hjem noen ganger. Det er i hvertfall en trøst for min del ;-) 
 
Gi aldri opp og skitt fiske videre alle lesere ! Kul