26. mai, 2015

Art 43 i år! Ørret

For mange har jeg til nå skrevet et uforståelig språk når det kommer til fiskearter. Men denne kan ALLE! Kul
 
Planen har vært ørretfiske en god stund nå, men først i dag fikk jeg fingen ut og gjorde det. 
 
 Vind og enda ikke noe sommer i luften, men nå skulle 'jobben' gjøres. 
Jeg tok med meg forskjellige spinnere og sluker + noen fluer. Det er alltid gøy å teste litt forskjellig og ikke minst fordi jeg selger fiskeutstyr daglig er det veldig ok å vite hva som fisker best i mitt område.
 
Ørreten var i lekent humør og vaket hyppig rundt i vannet. Aller først knytet jeg en remen sluk (10gr) direkte på firelinen min.  Etter noen kast så satt ørret nr 1. Men ut fra antallet fisk som lekte rundt, konkluderte jeg med at dette var lite effektivt fiske. 
Som jeg alltid bruker å gjøre, festet jeg en 60cm fortom mellom hovedlina og kroken. I dette tilfellet en berkley trilene sensation 0.30mm sene (kjøpes hos xxl) 
Jeg festet to fluer , en brun og en sort med ca 10+ cm mellomromover  en møresild (rød og kobberfarget i 10gram) på fortommen. 
Det ble noe annet med en gang. 20 min og 7 ørret senere, skiftet jeg fra møresild til en sølvkroken classic sølv med røde prikker på i 7 gr. Ørreten likte også denne svært godt- noe jeg egentlig alltid har vist, siden dette har vært min ørretfavoritt i mange år. 
Det ble 13 ørret på en times fiske. 6 stk ble med til middag, mens 7 fikk livet tilbake. Jeg liker ikke ta med mer enn jeg trenger :-) 
 
Noen tips: 
 Jeg har hørt fra forskjellige munner 'ørreten vaket, men den ville ikke bite' 
 
Dersom fisken er der,men ikke vil bite, da fisker du med feil redskap! I hvertfall 88% av gangene. Noen ganger er bare fisken svært sær også.. men av egen erfaring er det sjeldent. 
Den som sier jeg tar feil, vær så god.. Men i dag (også) fisket jeg med forskjellige ting. Noe funket utmerket, noe funket ok , mens andre ting funket ikke i det hele tatt! 
 
Jeg går ikke inn på detaljer om hva jeg personlig slakter av redskaper og det kommer jeg nok heller aldri til å gjøre. Det finnes flere grunner til det..
MEN jeg vil alltid fortelle om hva jeg anbefaler og hva som funket for meg.
 
 
Av det forskjellige jeg brukte i dag, så funket disse utmerket!
-2 varianter av Remen møresild 10 gram (se på bildet) 
-Flue (zulu ich) type sort med litt rødt
-Sølvkrøken SD 7gr
-Møreungen x cgr 10gr 
 
 
Fireline er et must for meg på grunn av dens stivhet og kaste egenskaper, men jeg bruker 50-70cm fortom i form av nylon /monosene. Her velger jeg en med minst mulig strekk.
 
Stang kombo 1!
Stang : Shimano speedmaster 2-12gr
Snelle: Shimano technium 1000fd
Berkley fireline 0.10mm sort ( anbefaler crystal versjonen til ferskvann , da denne er transperant) 
 
Stang kombo 2 og min favoritt:
Stang: Berkley skeletor 0-7 gr (ultra light) 
Snelle Abu garcia revo sx 10 
Berkley fireline gul. (Anbefaler som sagtcrystal til ferskvann) 
 
Hvorfor jeg bruker en annen farge fireline enn jeg selv anbefaler til ferskvannsbruk er fordi jeg  alltid bruker fortom.
Idag brukte jeg både sufix super 21 (som var ny for meg) og berkley trilene sensation som fortom 
Begge funket like bra.
 
Min favoritt metode etter ørret i vann er 2 fluer på oppheng med en spinner/sluk i bunn. Da pressenterer du en to retters meny samtidig slik at ørreten kan velge selv hva den vil ha :-)
Husk igjen! Ha utvalg av sluker og fluer i forskjellige farger og størrelser slik at du kan bytte rundt til du finner en kombo som gir fisk .
 
Vh Raph.