12. mai, 2015

Lyrfiske

Lyr har jeg elsket å fiske siden jeg var en guttunge. Jeg kan huske tilbake til barneskole alder når jeg stod på Mariero i Stavanger sammen med min farfar og fisket etter middagslyr. Noen ganger fikk vi en eller to under kiloet ;)

 
I senere tid har jeg lært meg mer effektive metoder til lyrfiske. Riktig nok er lyren en hissig rovfisk, men du har kanskje hørt at større fisk er vanskeligere å lure enn liten fisk? Det stemmer! 
Jeg vil skrive om en opplevelse jeg hadde for et lite år siden. Jeg fant en betongbrygge jeg fisket fra. Det var ganske klart og stille i sjøen denne dagen og sol fra blå himmel samt bra fiskebriller hjalp meg til å  se ganske langt ned i sjøen på stimer av lyr som jaktet. Høyst oppe i stimen jaktet smålyren og  noen meter under sto den større lyren. Jeg pilket med en vanlig sildesluk som forøvrig er en meget kjedelig sluk... hvorfor ?! Jo fordi den beveger seg lite troverdig som et søkke opp og ned i sjøen. Den har ingen naturlige bevegelser. Liten sei og lyr biter lett på denne, men den store lyren sniffet bare borti uten interesse.
 Jeg byttet over til en jigg. 
Utenom naturlig agn, så mener jeg at jigg er noe av det mest effektive man kan fiske med. Jiggen går troverdig og naturlig i vannet og imiterer fisk perfekt. Den større lyren viste interesse med en gang jiggen kom i sjøen og den største jeg landet veide rundt 4 kg, som er en ganske bra størrelse i Rogaland :)
Kort fortalt: 
Jeg fikk se hvordan lyren jakter og hvordan den reagerte på de forskjellige presentasjoner av agn.. Jigg funket definitivt best :)
 
 
 Min erfaring er at lyren jakter best mens tidevannet snur. Derfor er jeg fiskeklar en god time før tidevannsskifte.  
Lyren er ikke så vanskelig å finne, men skal du ha større eksemplarer bør du finne kaier med dybder på 15m pluss eller berg som brått heller mot dyp.
Mine fiskemetoder til lyr : 
Jiggfiske- Berkley powerbait natural, pearl white og gooseberry er personlige favoritter- samt Storm sand eel. 
Makrell/silde filet på et jigghode fungerer også  bra! 
Trikset med jiggen er å få den til å se ut som en skadet fisk. Selv lærte jeg jiggfiske via  utvalgte youtube videoer :)
Om tidevannskiftet skulle skje sent på kvelden, så stopper ikke det lyren i å jakte. Når jeg har drevet kikkfiske på nattestid har jeg ofte sett jaktende storlyr. Så denne arten kan du fiske når som helst i tidevanns skifte.
NB: Lyren gyter om våren. Sett tilbake fisk du ikke skal spise :)
Mer om lyr kan du lese på fiskipedia.no 
 
Skal du spise fisken du har fanget?
Lyren har ganske ofte makk eller rettere sagt  kveis (en type ringorm) Sløy fisken med en gang, da unngår du stort sett at disse parasittene setter seg i kjøttet på fisken. Uannsett så dør parasittene under frysing, steking eller koking.. Så det er ufarlig om man spiser det. 
Litt funfact: Det er kun registrert 2 tilfeller hvor mennesker ble syke i Norge av kveis. De hadde spist sushi. Derfor skal all fisk som brukes til sushi fryses først ! ( Info hentet fra mattilsynet) 
 
Skitt lyrfiske! Håper det var ok lesning:)
-Raph