16. apr, 2015

Fiskekurs og artsfiske konkurranse i drøbak april 2015

Kurset

I regi av Pure Fishing og XXL  dro jeg på fiskekurs sammen med representanter/kollegaer fra hver jakt, fisk og villmarks avdeling i XXL Norge. Vi gikk gjennom det aller meste (og viktigste) av `Pure Fishing produktene` vi selger. Før jeg skriver videre om turen vil jeg nevne kort og godt hvilke merker Pure Fishing har: Abu Garcia, Penn, Mitchell, Berkley, Shakespeare, Hardy, Greys, Stren, Sebile ++ De aller fleste har hørt om et eller flere av disse merkene vil jeg troWhow Kurset var svært lærerikt og det merkes at gutta i Pure Fishing vet hva de driver med! 

Artsfiske konkurransen

Når man først er på Oscarsborg festning i drøbak og er omringet av sjø- da blir det selvfølgelig fiskekonk! Hver art ga 1 poeng- altså samme art 10ganger gir ikke flere poeng. 80-90% av alle som var på kurset fisket aktivt hele dagen - Her må jeg si at jeg er imponert og glad! Det er ikke alle kjeder i Norge som har så dedikerte folk - creds!Liker                                                                        Skal man fiske etter Torsk, lyr og sei , da kan man egentlig bare sette i gang å fiske. Man trenger ikke være fiskenerd for å ta disse artene{#smileys123.tonqueout} Skal man få mange arter på samme tur- da kan man ikke bare stole på tilfeldighetene- det må det også gjøres en jobb i forkant først. For meg var drøbak et nytt sted hvor jeg aldri har fisket før. Jeg gjor selvfølgelig litt research, leste litt om hvilke arter jeg kunne fiske på og lagte tackles/hekler i mange varianter og størrelser. Første fiskedag var fra land. Mens andre dag var fra båt. 

Arter : 

 • hannfløy og hunnfløy
 • bergnebb
 • knurr
 • rødnebb
 • bergylte
 • sypike
 • øyepål
 • sei
 • torsk
 • lyr
 • hvitting
 • hyse
 • sild

I motsettning til `normale `fiskere, så er jo jeg noe sær da. Tror nok de fleste har fått med seg at jeg fisker etter ALT. Som artsfisker hadde jeg en stor fordel når det ble artskonkurranse. Jeg fikk førstepremien: En Ambassadeur deluxe (Gullsnella) til en verdi av 7999,- Utrolig gøy og en sjenerøs premie gitt av pure fishingKul

Fisketips til fløyfisk og leppefisk:

Fløyfisk: I år har har jeg landet rett over 20 stk. Alle har bitt på slep med glidebom. Hvor mye glidebommen har å si i forhold til denne arten, vet jeg egentlig ikke, for jeg har ikke prøvd uten. MEN! At fløyfisken ikke rikker på hodet for å bite noe 10cm over bunnen, det har jeg i hvertfall funnet ut. ( dette er mine erfaringer- det kan godt hende at andre har opplevd noe annet) Hver fløyfisk har bitt på slepet (hvor agnet ligger på bunn)  krok i str #4 til #1 (sakuma chinu) og perlepynt i grønn/selvlysende,rødt og rosa. Det mest effektive agnet er blåskjell, men kokt reke funker også.

Bergnebb: Dette er vel den mest normale fisken man treffer på under bryggefiske om sommeren. Den plagsomme stinta man kjenner napp av i stangtuppen, men som bare stikker av med agnet og som ikke lar seg kroke. Ja, jeg er enig- den er en plage mange ganger. Men allikevel, skal du ta barna med ut på bryggefiske om sommeren og ha garanti på fisk. Da kjører du en liten krok i str #14 eller ned. Ta på en pitteliten rekebit på småkrokene, ha et lite pæresøkke i 20-40gr under krokene og slipp til bunns.  Hugg til når du kjenner nappet. Fast fisk!

Bergylte: Dette er en fisk som er lett og få når du fisker fra bryggen. Den kan bli relativt stor og er en fighter! Prinsippet er det samme her som på bergnebben, bare at denne tar større kroker og større agn. Men husk at den svømmer som regel sammen med disse små stintene- derfor må du tåle litt smånapp og agntyveri før gylta hugger tak. I mitt tilfelle så bytter jeg ikke krokstr når jeg fisker etter leppefisk. Jeg kjører små kroker uannett- slik at alt som biter blir med opp.

Rødnebb/blåstål Blåstålen er en flott fisk. Blåstålen er hannen og rødnebben er hunnen. Når jeg stod på brygga og fisket etter disse leppefiskene, så tenkte jeg at når bergylte og bergnebb har tatt kroken- da det også finnes blåstål/rødnebb på samme sted. Mange ganger lykkes man når man bare ikke gir opp. Etter 46 stk bergnebb og 7 bergylter så satt det en rødnebb på kroken.Godt jeg ikke ga opp, for jeg var en smule lei av stinter kan du siRødmer Denne arten er i utgangpunktet heller ikke vanskelig å få. Det er samme prinsipp på denne også som de to andre leppefiskene jeg nevnte. 

Dersom du lurer på noe om de andre artene så ta gjerne kontakt:) Husk også at selv om du bruker en #14 krok eller mindre, så nytter det ikke med en hel reke som agn om bergnebben skal henge. Tilpass agnet og kroken utifra fiskemunnen. Man gir ikke en hel baguette til en 1åring, man deler den oppi biter - dagens visdomsord..haha.. kom bare plutselig på det Blinker{#smileys123.tonqueout}

Til slutt vil jeg takke Petter, Martin og Bengt fra Pure Fishing for et kjempekult opplegg! Og alle kollegaer fra XXL Norge  som var med på turen. Kun top nodge folk! Fint og bli kjent med dere Smiler stort John Olav Florø-Larsen skal ha takk for litt tips og for makrellen jeg fant ut i siste liten at  manglet i agnfrysen:) 

turen var 100 prosent 'skitt' !